Prijava

Primajte informacije od UM TK

* obavezan unos

Pretraživanje

Škola matematike za najuspješnije takmičare u 2011 godini E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 02 Studeni 2011 18:42
Podijeli

Udruženje matematičara TK organizira ''ŠKOLU MATEMATIKE'' za učenike srednjih škola, najuspješnije takmičare s matematičkih natjecanja u 2011 godini. Škola počinje s radom u subotu, 12. novembra 2011. godine i obuka bi se izvodila uglavnom dva puta mjesečno (subotom).

Mjesto održavanja je Gimnazija 'Meša Selimović' u Tuzli.

Vrijeme održavanja: 10.00-14.00 sati.

Cilj Škole je što efikasnije pripremiti naše najbolje matematičare srednjoškolce za predstojeća matematička takmičenja. Naime, poznato je da već duži niz godina takmičari s ovog kantona ne uspijevaju ući u Olimpijsku ekipu BiH i prevashodni cilj je upravo da to promijenimo, jer imamo potencijala, ali se do sada vrlo malo činilo na posebnim pripremama najboljih takmičara (za razliku od, recimo, Sarajevskog kantona).

Više...
 
Održana IX Juniorska matematička olimpijada BiH - Sarajevo 2011 E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 29 Svibanj 2011 01:00
Podijeli

os-skender-kulenovic-sarajevo-dobrinja-2011Rezultati IX Juniorske matematičke olimpijade BiH održane 28.05.2011. god. u OŠ ''Skender Kulenović'' na Dobrinji u Sarajevu.

Zadatke sa rješenjima i rezultate možete preuzeti ovdje: iconJuniorska olimpijada BiH 2011.

 
Rezultati Federalnog takmičenja iz matematike učenika osnovnih škola - Ilijaš 2011 E-mail
Autor Mirnes Smajilović   
Nedjelja, 15 Svibanj 2011 01:00
Podijeli

Rezultati Federalnog takmičenja iz matematike učenika osnovnih škola održanog 14.05.2011. god. na Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom, Lješevo, Ilijaš

Zadatke sa rješenjima, rezultate i spisak takmičara koji su obezbjedili plasman na Državno takmičenje, možete preuzeti ovdje: iconFederalno takmičenje OŠ 2011.

Galerija sliku pogledajte na linku: Galerija slika.

Zadatak broj 3 u VIII razredu pogrešno je formuliran. Naime, ovakvoj formulaciji ne odgovara ponuđeno rješenje. Prema toj formulaciji vrijedilo bi: a=2k, b=3l, c=6m, d=7n, gdje su l, k, m, n prirodni brojevi. U ovom slučaju nije a:b:c:d=2:3:6:7, kako je to ponuđeno u rješenju (npr. a=4, b=9, c=24, d=35 zadovoljavaju uvjete zadatka, ali ne i dati omjer). Ispravna formulacija glasi: Pozitivni brojevi a, b, c i d zadovoljavaju odnos 2:3:6:7. Dokazati da tada vrijedi ponuđena nejednakost.
Dakle, ponuđeno rješenje odgovara novoj formulaciji zadatka. Izvinjenje svim takmičarima koji su zadatak rješavali prema ponuđenoj formulaciji. Onima koji su zadatak rješavali kao u ponuđenom rješenju - neka ubuduće budu oprezniji. Zaključak izvedite sami.
Primjedba je upućena od strane prof. dr. M. Nurkanovića.
 
Učenicima koji završavaju osnovnu školu i posebno vole matematiku! E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 09 Svibanj 2011 01:00
Podijeli

i-love-math

Preporučujemo da se upišete u Matematičku gimnaziju (Gimnazija Meša Selimović, smjer matematičko-informatički), jer:

1. najviše ćete vremena posvetiti predmetima koje najviše volite (matematika, informatika, fizika), a manje vremena ćete trošiti na ostale predmete,

2. bit ćete izuzetno dobro osposobljeni da završite bez problema fakultet koji budete željeli, bez obzira da li će matematika na tom fakultetu igrati važnu ulogu,

3. ovaj smjer daje veliki broj vrlo uspješnih takmičara na raznim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike, engleskog jezika itd.

Ako imate bilo kakvih nedoumica - slobodno nam se javite.

Želimo vam sretan završetak osnovne škole i upis u srednju školu (Matematičku gimnaziju)!

 
Održano 51. Federalno prvenstvo iz matematike učenika srednjih škola E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 17 Travanj 2011 01:00
Podijeli

U subotu, 16. aprila 2011. godine održano je 51. takmičenje mladih matematičara Bosne i Hercegovine – Federalno prvenstvo učenika srednjih škola, na Internacionalnom Burch Univerzitetu, Ilidža – Sarajevo.

Zadatke sa rješenjima i rezultate možete pogledati ovdje: iconFederalno takmičenje SŠ 2011.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 12