Prijava

Primajte informacije od UM TK

* obavezan unos

Pretraživanje

BH TELECOM


Publikacije: Diferentne jednadžbe - Teorija i primjene
Naslov:      Diferentne jednadžbe - Teorija i primjene
Autori:      Mehmed Nurkanović
Izdavač:      Denfas Tuzla
Godina izdanja:      2008
Izdanje:      Prvo izdanje
Ocjena:      5 
Slika:      cover
Opis:     
Diferentne jednadžbe se intenzivno proučavaju u posljednjih trideset godina, kako zbog značajnih matematičkih rezultata i teorija, tako i zbog velikih primjena u biologiji, fizici, ekonomiji, hemiji, društvenim naukama itd. Teorija diferentnih jednadžbi ima puno sličnosti, ali i dosta razlika, s teorijom diferencijalnih jednadžbi. Osnovna sličnost između te dvije teorije je na nivou linearnih jednadžbi. U područjima gdje se govore južnoslavenski jezici izučavanje teorije diferentnih jednadžbi je relativno novo, tako da ne postoje nikakvi izvori koji bi obrađivali osnovnu teoriju diferentnih jednadžbi, kao i osnovne primjene, zato se s pravom može reći da je ovaj udžbenik prvi takve vrste.

Udžbenik je prvenstveno namijenjen studentima dodiplomskog i postdiplomskog studija prirodno-matematičkih fakulteta. Na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, na Odsjeku matematika, njime je pokriven u cijelosti predmet Diferentne jednadžbe na drugoj godini dodiplomskog studija, a sa oko 50% pokriven je predmet Diferentne jednadžbe i diskretni dinamički sistemi na postdiplomskom studiju.

Udžbenik je namijenjen i studentima tehničkih fakulteta, prvenstveno studentima elektrotehnike i mašinstva, u predmetima u kojima se obrađuju teorija signala i teorija upravljanja. Također, udžbenik može koristiti i studentima bioloških smjerova koji su zainteresirani za matematičko modeliranje.

Knjiga se može nabaviti u knjižari Univerzal Promet u Tuzli (Korzo).

Možete pogledati skraćni dio knjige: Diferentne jednadžbe - Skraćeno