Prijava

Primajte informacije od UM TK

* obavezan unos

Pretraživanje

BH TELECOM

Svečano otvorena "Škola matematike 2015/16" (VIDEO) E-mail
Autor Mirnes Smajilovic   
Nedjelja, 18 Listopad 2015 22:32
Podijeli

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli je u subotu, 17. oktobra 2015. godine u 10,00 sati, upriličeno svečano otvorenje „Škole matematike“ za najbolje srednjoškolce sa područja Tuzlanskog kantona. Cilj otvaranja škole je talentovanim matematičariima omogućiti dodatnu obuku, kako bi bili što uspješniji na takmičenjima i nastavili studij na ovom fakultetu.

Udruženje matematičara TK u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, odsjek matematika, i u ovoj školskoj 2015/16. godini organizuje "Školu matematike" , za učenike srednjih škola s područja TK. Ove godine metod rada je nešto drugačiji. Riječ je o on-line učenju nakon kojeg će biti organizovana testiranja, provjere i analiza rezultata i rješenja. Učenici su dobili materijale za pripremu sa određenim brojem zadataka koji će unaprijediti njihovo znanje iz matematike, što je i osnovni cilj ove škole.

"Biće tu, osim teških problema koje će rješavati i zanimljivosti iz oblasti matematike, zanimljivih zadatak, testova i pitanja .Očekujemo da će oni uspješno pogađati ovu školu i da ćemo uspješno ostvariti ciljeve koje smo zacrtali", kazao je prof. dr. Mehmed Nurkanović, predsjednik Udruženja matematičara TK.

(Prilog RTV7)

Već nekoliko godina „Škola matematike“ polučuje dobre rezultate. Adnan Ibrić je nekada pohađao ovu školu i na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Kolumbiji osvojio bronzanu medalju. Danas svoje znanje želi prenijeti talentovanim matematičarima.

(Prilog RTV TK)

"Već dvije godine učestvujem u „Školi matematike“ i smatram da je ovo dobra prilika za srednjoškolce da nadograde svoje znanje i budu spremniji za takmičenja koja će početi u proljeće", izjavio je Adnan Ibrić, student Priirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Škola će trajati do proljeća kada počinju takmičenja. Provjeru znanja šezdeset mladih matematičara svakog mjeseca će vršit profesori matematike i studenti. Očekuju dobre rezultate, ali i njhov nastavak školovanja na Prirodno-matematičkom fakultetu.

comments