Prijava

Primajte informacije od UM TK

* obavezan unos

Pretraživanje

BH TELECOM

Rezultati Federalnog takmičenja iz matematike učenika osnovnih škola - Ilijaš 2011 E-mail
Autor Mirnes Smajilović   
Nedjelja, 15 Svibanj 2011 01:00
Podijeli

Rezultati Federalnog takmičenja iz matematike učenika osnovnih škola održanog 14.05.2011. god. na Perzijsko-bosanskom koledžu sa internatom, Lješevo, Ilijaš

Zadatke sa rješenjima, rezultate i spisak takmičara koji su obezbjedili plasman na Državno takmičenje, možete preuzeti ovdje: iconFederalno takmičenje OŠ 2011.

Galerija sliku pogledajte na linku: Galerija slika.

Zadatak broj 3 u VIII razredu pogrešno je formuliran. Naime, ovakvoj formulaciji ne odgovara ponuđeno rješenje. Prema toj formulaciji vrijedilo bi: a=2k, b=3l, c=6m, d=7n, gdje su l, k, m, n prirodni brojevi. U ovom slučaju nije a:b:c:d=2:3:6:7, kako je to ponuđeno u rješenju (npr. a=4, b=9, c=24, d=35 zadovoljavaju uvjete zadatka, ali ne i dati omjer). Ispravna formulacija glasi: Pozitivni brojevi a, b, c i d zadovoljavaju odnos 2:3:6:7. Dokazati da tada vrijedi ponuđena nejednakost.
Dakle, ponuđeno rješenje odgovara novoj formulaciji zadatka. Izvinjenje svim takmičarima koji su zadatak rješavali prema ponuđenoj formulaciji. Onima koji su zadatak rješavali kao u ponuđenom rješenju - neka ubuduće budu oprezniji. Zaključak izvedite sami.
Primjedba je upućena od strane prof. dr. M. Nurkanovića.
comments