Prijava

Primajte informacije od UM TK

* obavezan unos

Pretraživanje


Ormanica, januar 2012.
Seminar za nastavnike/ce matematike, Ormanica, 19.01.2012. godine

DokumentiDodato

Uredi po : Imenu | Datumu | Popularnosti [ rastuće ]
  • Devet rješenja jednog zadatka iz geometrije;
  • Generalizacija VAN SCHOOTEN-OVE teoreme;
  • O jednoj značajnoj osobini težišnica trougla.

Autor: Dr. sc. Šefket Arslanagić

 

U Bosni i Hercegovini već pedesetak godina se organizuju regionalna i republička takmičenja iz matematike. U cilju postizanja što boljih rezultata na tim takmičenjima pojedine škole sistematski tokom cijele školske godine rade sa učenicima, a pojedine škole i njihovi nastavnici sjete se, sedmicu ili dvije pred takmičenje, i onda pokušavaju da na brzinu pripreme učenike za takmičenje. Budući da su zadaci na takmičenju zahtjevniji od školskih zadataka, to je pogrešno očekivati da se za desetak dana mogu postići neki rezultati na takmičenju. Samo trajna znanja mogu doći do izražaja na takmičenju, a ona se stiču postepenim i smišljenim sistematskim radom.

Ovdje nam je želja da postaknemo sistematski i planski osmišljen rad sa nadarenim učenicima osnovne i srednje škole. Daćemo neke smjernice za rad sa težistem na Teoriju brojeva.

Autor: Dr. sc. Hasan Jamak

file icon Motivacija u nastavi matematikevrelo!Tooltip 25.01.2012 Pregleda: 4995

 

Motivacija je sve ono što potiče na aktivnost, što tu aktivnost usmjerava i određuje joj intenzitet i trajanje. To je "volja za nešto".

Motivacija je utjecaj koji izaziva, usmjerava i održava željeno ponašanje ljudi i bitna je kako za učenje tako i za bilo koji drugi rad. Ona sadržava i pozitivan stav prema radu i želju za novim saznanjima, postignućima, uspjesima.

Pri radu s učenicima potrebno je u što većoj mjeri isključiti prisilu. Prisilom se u školi i učenju ne mogu postići dobri rezultati. Učenike treba motivirati, privoljeti i zainteresirati za učenje. Pri tome je važno da učenicima bude jasno zašto je potrebno da nešto nauče, da im gradivo bude zanimljivo prezentirano, a zahtjevi primjereni njihovim sposobnostima.

Autor: Dr. sc. Hariz Agić